Przejdź do treści
3
Przejdź do stopki

Kącik zdrowia

Treść

Kącik zdrowia

Styl Życia

Istnieje szereg elementów wpływających na ogólny stan zdrowia organizmu. Rodzaj pożywienia jest jednym z nich. Już od czasów starożytnych funkcjonuje pojęcie „diety” jako stylu życia. Dieta to, zatem nie tylko spożywany pokarm, a także aktywność fizyczna oraz dbałość o odpowiednią kondycję i regenerację organizmu.

Sposób żywienia

Odżywianie się człowieka zarówno dorosłego, jak i w fazie rozwoju jest jedną z funkcji niezbędnych do zachowania życia. Od narodzin aż po schyłek swoich dni organizm ludzki jest w stanie wykorzystać niemal 73 tony pożywienia.

Ilość oraz jakość pokarmu spożywanego dzień po dniu ma zasadniczy wpływ na skład ciała, czyli m.in. na ilość tkanki tłuszczowej, masy kostnej, wody, czy też na ilość białka w postaci tkanki mięśniowej.

Zwyczaje żywieniowe

W przypadku dzieci za rodzaj pożywienia, które trafia na stół, lub za zawartość pojemnika z drugim śniadaniem w szkolnym plecaku odpowiadają rodzice. Mają tym samym możliwość kształtowania nawyków żywieniowych, co jest tym istotniejsze, że obecne dzieci w późniejszym życiu niełatwo będą mogły zmienić swoje przyzwyczajenia. Jeżeli za wzór stawiany jest rodzic, którego dziecko widzi podczas regularnego spożywania np. warzyw i owoców istnieje duża szansa, że powtórzy te zachowanie. W odwrotnej sytuacji – gdy brak prawidłowych nawyków w rodzinie, dziecko ma znacznie utrudnione zadanie, jeśli chodzi o wpojenie sobie zasad zdrowego żywienia. Młodzież szkolna wzoruje się w swoich zachowaniach (tych związanych z wyborami żywieniowymi) w dużym stopniu na grupie rówieśniczej. Z tego względu programy takie jak Owoce w szkole mają bardziej podatny grunt do działania.

Dzieci vs dorośli

Różnica w zapotrzebowaniu na energię pozyskaną z pożywienia uwarunkowana jest wiekowo. W przypadku najmłodszych dzieci, od chwili urodzenia do drugiego roku życia w przeliczeniu na każdy kg masy ciała zapotrzebowanie energetyczne jest największe w związku z bardzo intensywnym wzrostem. Stosunkowo duże zapotrzebowanie energetyczne występuje również w czasie okresu dojrzewania. Przy określaniu wartości energetycznej dziennego jadłospisu należy też pamiętać o poziomie aktywności dziecka. Dziecko bardzo ruchliwe i często angażujące się w różne sporty będzie wymagało większej ilości pokarmu dla zachowania odpowiedniej dla jego wieku masy ciała.

Większość zaleceń żywieniowych stosowanych wobec dorosłych ma swoje odzwierciedlenie w wytycznych wobec dzieci. Podkreśla się przede wszystkim urozmaicony sposób żywienia i codzienną aktywność fizyczną. Urozmaicone żywienie dzieci polega na wykorzystaniu produktów ze wszystkich grup żywności, tj.:

  • produktów zbożowych,
  • owoców i warzyw,
  • produktów mlecznych (mleka oraz ich przetworów)
  • produktów o wysokiej zawartości białka (mięsa, ryb, jaj)
  • produktów tłuszczowych (m.in. oleju, masła)

Nie należy zapominać o:

  • porcji warzyw/owoców w każdym posiłku
  • 3-4 porcjach mleka lub jego przetworów dziennie
  • 2 porcjach produktów o wysokiej zawartości białka: chudego mięsa, ryb, jaj

Pomimo stosunkowo dużego zapotrzebowania energetycznego u dzieci należy ograniczać:

  • słone przekąski,
  • słodkie napoje i słodycze

Bibliografia:

1. Gawędzki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywienia. PWN, Warszawa 2004.

2. www.izz.waw.pl: 06.10.2011r.

75738